Orbán Viktor nem is vétózhatott?


Mivel még nem készült el a végleges javaslat, technikailag nem vétózhatott a miniszterelnök a menekültek újraelosztásának és cseréjének programja, valamint a török igények kapcsán, ráadásul nem egyedül volt elégedetlen, mint azt a kormányszóvivő állította.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-oldalán jelent meg hétfőn egy bejegyzés, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök megvétózta az EU–Törökország-csúcs többségi megállapodását a menekültek új típusú kvótarendszerben történő elosztásáról, illetve a menekültek cseréjéről. Azonban végső megállapodásról nem lehet még beszélni, de a program úgy körvonalazódik, hogy lehetőséget teremtene az EU arra, hogy közvetlenül Törökországból telepítsenek át menekülteket, ám ez lehetőséget biztosítana arra is, hogy azokat meg visszaküldje az EU, akik nem érdemeltek ki menekültstátuszt.

Az EU és Törökország a soron következő napokban tovább dolgozik a részletek kidolgozásán, hogy összeállhasson egy végleges javaslat. A megállapodás részét képezné, hogy szorosabbra fűzze a viszonyt az EU és Törökország, mely a törökök uniós csatlakozásában csúcsosodna ki. Törökország további 3 milliárd eurós támogatás biztosítását kérte, illetve állampolgárai számára vízummentességet az EU területén – főleg az utóbbi igény számos tagállam zúgolódását váltotta ki. Törökország cserébe fokozná a határainak ellenőrzését, valamint a fentebb vázolt keretek között részt venne a menekültek szállításában és befogadásában, illetve Törökországban tartásában.

Ez azonban azt is jelenti, hogy Orbán Viktornak egyelőre nem volt mit megvétóznia, technikailag nem volt erre lehetősége a végleges, kidolgozott javaslat hiányában – írja a 444, azaz az MTI korábbi tájékoztatása téves volt. Később Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-en bizonygatta a vétó tényét, valamint azt is, hogy egyedül vétózott a magyar kormányfő. Utóbbi állítás az elsőből fakadóan is problémás, ráadásul a vitás kérdések miatt az is egyértelmű volt, hogy nem csak a magyar kormánynak akadtak problémái a tárgyalások eddigi eredményeivel.