Rakétarobbanás az orosz ünnepen


Az orosz haditengerészet napjának ünnepségeit egy az esemény tiszteletére fellőtt rakéta felrobbanása zavarta meg, bár szerencsére a baleset nem okozott sem sérüléseket, sem károkat.

Miközben gondosan ügyelve a szimbólumokra az orosz Fekete-tengeri Flotta krími hazai kikötőjében, Szevasztopolban rendezték meg az orosz haditengerészet napjának ünnepségeit, a Ladnij nevű őrhajóról kilőtt rakéta a fedélzet elhagyása után azonnal felrobbant. A baleset szerencsére legfeljebb a hadsereg büszkeségében okozott kárt, különösen mivel azt erődemonstrációnak szánták, amire több mint tíz éve most került volna sor először – írta a The Moscow Times.

A robbanás előtt mondott ünnepi beszédében Alekszandr Vitko admirális, a Fekete-tengeri Flotta parancsnoka méltatta a haditengerészet fejlesztésében elért eredményeket, különösen hogy egy év alatt több mint tíz új hadihajóval erősödött, s idén is ennyit kap. Hivatalosan az orosz haditengerészet 100 hajója és tengeralattjárója van jelenleg egyidejűleg szolgálatban – más források szerint most vasárnap ezek közül csak 68 járta a tengereket.

Az ünnepséget azonban sokkal komolyabb események követik. Az orosz flotta két legújabb stratégiai atomtengeralattjárója, a Jurij Dolgorukij és a Vlagyimir Monomah kísérleti rakéta-sorozatvetést hajt végre a tulajdonképpen még ugyancsak kísérleti stádiumban levő Bulava interkontinentális rakétákkal. Ezekkel eddig 24 tesztet hajtottak végre, amelyekből csak 15 volt sikeres. Eddig csak kettőt-kettőt tudtak gyors egymásutánban fellőni, de a Deutsche Welle értesülései szerint most egyszerre 16 ICBM kilövését tervezik.