Rossz hír az autósoknak: szigorúbban számolják az öt napot!


A külföldi rendszámú gépjárművek esetében a tulajdonos állapotát igazoló egészségügyi igazolás vagy az autó műszaki meghibásodásáról szóló papiros többé nem mentség a határátkelés szabályainak megszegésére.

Az ukrajnai magas árak miatt, aki szeretne magának egy nyugati autót elérhető áron, az Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon vesz magának. A kárpátaljai utak mind tele vannak külföldi rendszámú autókkal és ezek java részét nem külföldi turisták, hanem a megye lakosai birtokolják és vezetik. Mivel külföldi rendszámú autókról van szó, ezért az ukrán állam tudatosan korlátozza azok Ukrajnában tartózkodását, ezért azok birtokosainak időről-időre át kell kelni a határon.

Nem titok, hogy a kettős állampolgárok havonta, az ukrán állampolgárok pedig hetente járnak át a határon, és sokszor még csak a másik ország határán sem kelnek át, hisz elegendő ha az országot elhagyják és a két ország közötti “senki” területén vissza is fordulnak. Az is gyakori eset, hogy bizonyos okok miatt valaki egyszerűen nem tud a törvények által előírt időtartamon belül átkelni a határon és eddig ezt az autósok úgy oldották meg, hogy orvosi igazolást vagy pedig autószerelőtől igazolást mutattak fel a határon. Azonban a határőrszolgálat március elsejétől kezdve nem fogad el semmilyen kifogást és igazolást sem.  

„Az utóbbi hónapokban jelentős változást érzékeltünk az autóink használatával kapcsolatban. Az egyik legutóbbi az igazolások kérdése. Ezeknek a változásoknak az egyike, hogy a határőrségen nem fogadnak el igazolást arról, hogy az autó műszakilag hibás volt. Ez az első jele annak, hogy lesznek még meglepetések és valószínűleg nem a mi javunkra. Sajnos a kezdeményezéseinket egy kárpátaljai képviselő sem hallja, nem beszélve a központi hatalomról”

– nyilatkozta a ZAVTRA civil szervezet képviselője, amely külföldi regisztrációjú autók tulajdonosait tömöríti. A civil szervezet egy gyűlést hirdetett március kilencedikére az Avangard-stadion mellett a probléma megvitatására. A ZAVTRA tagjai nemrég találkoztak a megyei határőrszolgálat képviselőivel, akik elmagyarázták, hogy semmiféle újításról szó sincs, mert ezeket a szabályokat már rég elfogadták, és ha bármilyen probléma adódna az autók átkelésével kapcsolatban, akkor azt azonnal jelezni kell írásban a határőrszolgálaton.