Súlyos harcok Afganisztánban


Heves összecsapások törtek ki tálib felkelők és afgán biztonsági erők között a dél-afganisztáni Helmand tartományban, a harcokban tizennégy tálib fegyveres vesztette életét – számolt be róla az afgán hadsereg szóvivője.

Mohamed Raszúl Zazaj azt mondta, tálib fegyveresek egy csoportja hétfőn kora hajnalban megrohamozta a Kadzsaki körzetben lévő biztonsági ellenőrzőpontokat, mire az afgán biztonsági erők tüzet nyitottak. A tisztségviselő közlése szerint a szórványosan az egész nap folyamán tartó tűzharc során további tizenhét tálib megsebesült.

Az afgán védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint az afgán fegyveres erők az elmúlt huszonnégy órában további két felkelővel végeztek a kelet-afganisztáni Gazni tartományban, és megölték az Iszlám Állam három harcosát az ugyancsak keleti Nangarhár tartományban.

A védelmi tárca közölte,az ország területén az elmúlt huszonnégy órában az afgán biztonsági erők tizenhárom tagja vesztette életét a felkelők elleni harcban. Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok újra akarja indítani az afganisztáni békefolyamatot: az említett négy ország képviselőiből álló Négyoldalú Koordinációs Csoport februári kabuli találkozója után bejelentette, hogy március elején a pakisztáni Iszlámábádban várhatóan megkezdődnek a közvetlen tárgyalások a kormány és a felkelők között. A hét végén a tálibok azonban jelezték, nem kívánnak részt venni a béketárgyalásokon.

A 2001-es amerikai katonai beavatkozás során a hatalomból elűzött tálibok erőszakos felkeléssel próbálják megdönteni a nyugati hatalmak által támogatott kabuli kabinetet, hogy visszaállíthassák az iszlamista kormányzást az országban. Az Iszlám Állam előretörésével szembesülő tálibok az utóbbi időben fokozták harci erőfeszítéseiket, és a korábbi évektől eltérően még télen sem hagytak fel az erőszakcselekményekkel.