Szíriai menekültekre lőnek a törökök


Naponta lőnek rá a szíriai menekültekre a török határőrök – számolt be az Amnesty International egyik munkatársa.

“Sok hasonló incidensről számoltak be a határok közelében. 2014 óta gyűjtjük ezeket az információkat, és számtalan esetben lőttek már meg embereket, miközben azok illegálisan próbálták meg átlépni a határt” – nyilatkozta Andrew Gardner. A háború sújtotta Szíriában tapasztalt események csak tovább rontották a helyzetet, a török határőrök rendszeresen bántalmazzák a migránsokat – tette hozzá.

Szíriai orvosok számoltak be arról, hogy minden nap szállítanak a kórházakba 2-3 embert, akik a határ átlépése közben szerezték lőtt sebesüléseiket. Az Amnesty International kutatója elmondta, a szíriai helyzet miatt a menekültek rá vannak kényszerítve, hogy embercsempészek segítségével az éj leple alatt próbálják meg átlépni a török határt. A határon dolgozó fegyveresek annak függvényében tüzelnek az átszökő migránsokra, hogy éppen mik az aktuális biztonsági utasítások.

A török fél ugyanakkor azzal magyarázta az intézkedéseket, hogy ők nem tudják eldönteni, hogy pontosan kik a határon illegálisan átkelő emberek, tartoznak-e valamilyen fegyveres szervezethez, vagy ők maguk embercsempészek-e. Andrew Gardner szerint biztonságos átkelő pontokra lenne szükség.