“Az UMDSZ bevonása a pályázati pénzek kezelésébe megfontolandó”


Kedden zajlott Semjén Zsolt éves bizottsági meghallgatása. A mintegy háromórás ülésen szóba került a felvidéki kisiskolák bezárása, az Ukrajnával fennálló, visszaélésekre lehetőséget adó nyugdíjegyezmény, valamint az ötvenmilliárdos délvidéki támogatások ügye, amelynek szigorú ellenőrzésére szintén a nemzeti ellenzék tett javaslatot. Szávay a kritikák mellett elismerő szavakkal is illetett több nemzetpolitikai programot – írta az Alfahir.

A magyar kormány gazdasági értelemben az 50 milliárdos délvidéki fejlesztési programtól is szárnyaló eredményeket vár, és ha a remények beigazolódnak, a modellt kiterjesztik Kárpátaljára is – jelentette be Semjén Zsolt.

A mutyigyanús terv kapcsán Szávay ismét fontosnak tartotta leszögezni, hogy az éves külhoni költségvetési keret többszörösét kitevő összeg felett a parlamentnek semmilyen ellenőrzési jogköre nincs.

Az ülésen Szávay felvetésére szóba került az az 1962-es, még a Szovjetunióval kötött egyezmény, a

melyet kijátszva sok ukrán állampolgár kap magyar nyugdíjat, itt Semjén megjegyezte, nem olyan jelentős összegről van szó, mint ami „a folklórban kering”, de nyitott rá, hogy a nyugdíjfolyósító bevonásával nézzék át az ügyet, és találjanak megoldást.

A kárpátaljai magyar egészségügyi dolgozók elmaradt támogatása kapcsán a jobbikos képviselő újfent kritikát fogalmazott meg, mint mondta, a KMKSZ láthatóan egyre kevésbé tud megbirkózni a rá bízott támogatások kezelésével, ezért akár az UMDSZ bevonása is megfontolandó lehet. Semjén erre kifejtette,

az „ő keze volt abban”, hogy Kovács Miklós és Gajdos István pártelnökök vonuljanak vissza, mivel személyes viszonyuk lehetetlenné tette a kiegyezést Kárpátalján.

A magyar kormány ezzel megnyitotta az utat olyan emberek előtt, akiknek nem terheli múltját közös személyes sérelem, de mint hangsúlyozta, az együttműködés támogatása mellett számukra továbbra is Brenzovics László KMKSZ-elnök szava a döntő.

Az egyébként konstruktív hangulatú háromórás ülés csak néhány alkalommal vált feszélyezetté, például

amikor Szávay István jelezte, nem fogja hagyni, hogy a külhoni pénzosztásokért felelős Bethlen Gábor Alap Zrt. olyan gyanús pénzügyi machinációkat titkoljon el, mint például a Tusványost szervező Pro Minoritate Alapítvány 150 millió forintos kempingfelújítása.

A Jobbik alelnöke megígérte, ha másképp nem megy, havi rendszerességgel fog gyanús ügyeket kiperelni a BGA-ból.

A teljes cikket elolvashatják az Alfahir.hu portálon.