Jacenyuk visszatérésre buzdította a kormánykoalícióból kivált pártokat


Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a kormánykoalícióból kivált képviselőcsoportok, elsősorban a Radikális Párt és az Önsegély (Szamopomics) parlamenti frakciója, visszatérnek a kormánykoalícióba. Erről a kormányfő szerdán Kijevben beszélt Volodimir Hrojszman házelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Jacenyuk kifejtette, hogy három lehetőség közül kell a lehető legrövidebb időn belül választani.

Az egyik – amit ő javasolt -, az, hogy a koalíció újra működni kezd, átalakítják a kormányt és folytatják a reformokat. A másik szerinte az, hogy Petro Porosenko elnök és a mögött álló parlamenti párt magára veszi egy új kormány és új parlamenti koalíció létrehozásának felelősségét. A harmadik pedig – ami a kormányfő szerint a legrosszabb – az, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy elsősorban a Radikális Párt és az Önsegély visszatérését várja a koalícióba. A harmadik kivált pártot, a Julija Timosenko volt kormányfő által vezetett Haza (Batykivscsina) frakcióját nem említette. Jacenyuk 2012 decemberétől 2014 márciusáig a Haza párt parlamenti frakciójának vezetője volt, majd több képviselővel, köztük Olekszandr Turcsinovval, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) jelenlegi vezetőjével együtt kilépett és új pártot alapítottak. A 2014 őszén tartott parlamenti választásokon a Jacenyuk vezette új párt, a Népi Front Petro Porosenko Blokkja után a második legtöbb mandátumot szerezte meg a 450 fős ukrán parlamentben, míg Timosenko Haza pártja az utolsó, még befutó helyen végzett és csupán 19 képviselőt sikerült bejuttatnia a törvényhozásba.

mti