Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Ukrajnában


Folytatódtak szerdán a múlt hét végén kezdődött tüntetések az ukrajnai orosz külképviseleti épületeknél Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon bocsátásáért. A legsúlyosabb incidens most Odesszában történt, ahol a főkonzulátus épülete előtt a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetőkkel szemben.

A dél-ukrajnai városban mintegy százan gyűltek össze, köztük a radikális Jobboldali Szektor aktivistái. A tiltakozók közül néhányan maszkkal takarták el az arcukat. Tojásokkal dobálták meg az épületet, és festékkel fújták le a kapuját. Többször megpróbáltak behatolni a képviselet területére, dulakodás alakult ki köztük és a rendfenntartók között, ezért utóbbiak könnygázt vetettek be.

A fővárosban, Kijevben szerdán – a vasárnapi megmozduláshoz hasonlóan – ismét tojásokat, köveket és jódos flakonokat dobott az orosz nagykövetség területére az épület előtt összegyűlt száz-kétszáz tüntető.

A nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) szintén tojásokkal, valamint petárdákkal dobálták meg a demonstrálók az ottani orosz konzulátust. Ezen kívül Free Savchenko (Szabadságot Szavcsenkónak) szövegű papírlapokból hajtogatott repülőket röpítettek be a képviselet területére. A tüntetésen részt vevő Volodimir Paraszjuk független parlamenti képviselő letépte az orosz zászlót az épületről.

Ukrán hírforrások beszámolója szerint kedden és szerdán már Moszkvában és Szentpéterváron is tüntetett egy-egy kisebb csoport Szavcsenko szabadon bocsátásáért, az orosz hatóságok legalább húsz személyt őrizetbe vettek.

mti