Szavcsenko nem ismeri el sem bűnösségét, sem az orosz bíróság ítéletét


Nem ismeri el sem bűnösségét, sem az orosz bíróság várható ítéletét Nagyezsda Szavcsenko ukrán főhadnagy és parlamenti képviselő, aki az utolsó szó jogán szólalhatott fel kedden az ellene az oroszországi Donyeckben folytatott perben.

“Nem ismerem el sem bűnösségemet, sem az oroszországi bíróság ítéletét. Elmarasztaló ítélet esetén nem lesz fellebbezés” – közölte ukrán nyelven Szavcsenko, akit két orosz újságíró halálában való bűnrészességgel vádolnak, az Interfax hírügynökség jelentése szerint.

Jogi képviselője, Nyikolaj Polozov szerint Szavcsenko rosszul érezte magát, sőt, az általa folytatatott “száraz” éhségsztrájk miatt életveszélyben van, ennek ellenére úgy döntött, hogy él az utolsó szó jogával.

A pilóta, akinek állapota egyre jobban romlik még az ítélethirdetés előtt meghalhat – tette hozzá ügyvédje.

A vádlott múlt pénteken kezdett az ivóvizet is elutasító éhségsztrájkba, mert a bíró váratlanul most szerdára napolta el a tárgyalás folytatását, így akkor nem volt alkalma beszélni az utolsó szó jogán. Ezt követően a Facebookon tette közzé nyilatkozatát, amelyben egyebek között élesen bírálta Oroszország politikai rendszerét.

mti