Bild: Moszkva Németország destabilizálására törekszik


Az orosz vezetés Németország destabilizálására törekszik – írja a Bild a német hírszerzési szolgálatra hivatkozva. A biztonsági szervek aggódnak a Németországban élő oroszok mobilitási potenciálja miatt és több egyesületet is megfigyelés alá vettek. A lap szerint a cél, hogy lejárassák, hiteltelenítsék a német kormányt.

A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szerint a moszkvai vezetés Németország destabilizálására törekszik – írja a Bild.

A beszámoló szerint a BND és a belső elhárításért felelős BfV vezetői a napokban tájékoztatták a szolgálatokat felügyelő parlamenti testületet, hogy Moszkva egyre inkább igyekszik célzott akciókkal befolyásolni a német politikát és a közvéleményt. A mindig zárt ajtók mögött és lehallgatásbiztos helyiségben tanácskozó ellenőrző bizottság meghallgatásán a szolgálatok vezetői a Bild értesülése szerint aggodalmuknak adtak hangot a nagyjából kétmilliós németországi orosz közösségben mutatkozó “magas mobilizációs potenciál” miatt.

A lap szerint a vezetők úgy vélték, hogy az utóbbi időszakban tartott németországi orosz demonstrációk egyáltalán

nem voltak spontán jellegű megmozdulások.

Elmondták, hogy megfigyelés alá vettek több egyesületet és egyéb szervezetet. A szolgálatok vezetőinek helyzetértékelése szerint az orosz kormány az orosz médián, a többi között a Russia Today állami hírtelevízión keresztül is igyekszik lejáratni, hitelteleníteni a német kormányt.
Példaként említettek interjúkat

Németországból állítólagosan Oroszországba távozott németországi oroszokról, akik elmondásuk szerint azért döntöttek az emigrálás mellett, mert a menekültek miatt nem érezték magukat biztonságban Németországban.

A moszkvai vezetés törekvéseinek mintapéldájának nevezték annak az orosz származású berlini lánynak az esetét, aki januárban 30 órára eltűnt, és amikor előkerült, azt állította, hogy “délies kinézetű” férfiak elrabolták és megerőszakolták. később kiderült, hogy csak elrejtőzött szülei elől,
akiket behívattak az iskolába, hogy tájékoztassák őket a lányuk körüli gondokról. A müncheni lap és az NDR, illetve a WDR oknyomozó csoportja azt is tudni véli, hogy a kancellári hivatalt már hónapok óta foglalkoztatja az a kérdés, hogy Moszkva támogat-e Németországban szélsőséges csoportosulásokat.

A kancellárián úgy vélik, Moszkva aligha hagyja ki Németországot ilyen irányú tevékenységéből – írta Süddeutsche Zeitung.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető védelempolitikai szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter februárban a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzügyi támogatást nyújt németországi jobboldali radikális hálózatoknak,

és ennek az “ötödik hadosztálynak” a tevékenységét “dezinformációs” kampányokkal egészíti ki.

Az orosz elnök egyebek mellett arra törekszik, hogy csökkenjék a németek menekültek iránti segítőkészsége, “stratégiai célja” pedig az Európai Unió megosztása és gyengítése – vélekedett az Angela Merkel vezette CDU politikusa.

mti