Dzsihadistákkal végeztek a tunéziai hatóságok


Legkevesebb három dzsihadistával végeztek csütörtökön a két napja kezdődött terrorellenes műveletükben a tunéziai biztonsági erők a líbiai határ közelében fekvő Ben Gardán településen, ahol hétfőn 55 ember vesztette életét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek tulajdonított támadásokban – közölték csütörtökön a tunéziai hatóságok.

Ezzel a mostani terrorellenes művelettel 49-re nőtt a hétfő óta a tunéziai erők által meggyilkolt szélsőségesek száma.

Az észak-afrikai ország hatóságai nyolc dzsihadistát őrizetbe vettek.

A mintegy 60 ezres Ben Gardán városában hétfőn szélsőséges fegyveresek ütöttek rajta a tunéziai hadsereg egyik kaszárnyáján, valamint egy rendőrségi és egy katonai ellenőrzőponton. A hivatalos adatok szerint az összecsapásokban 36 támadó, a biztonsági erők 13 tagja és 7 civil vesztette életét.
Habíb Eszid tunéziai kormányfő kedden közvetve az Iszlám Államot tette felelőssé a támadásokért.

Válaszul a tunéziai hatóságok háromnapos terrorellenes műveletbe kezdtek, Ben Gardán településen kijárási tilalmat rendeltek el és fokozták a biztonsági ellenőrzést.

A terrorellenes akció keretében a biztonsági erők csütörtökön Hasszi an-Núr térségében két terroristát agyonlőttek, egyet elfogtak és négy Kalasnyikov gépkarabélyt lefoglaltak. Zokra közelében egy dzsihadistával végzett egy őrjárat, miután a férfi rájuk lőtt.

A Tunéziával szomszédos Líbiában megerősödött az Iszlám Állam, és a dzsihadisták tavaly számtalan esetben szivárogtak át Tunéziába, a többi között terrortámadást hajtottak végre a világhírű tuniszi Bardo Múzeumnál, illetve Szúsza városában, egy tengerparti szállodánál.

MTI