Fogolycserét javasol az ukrán elnök Moszkvának


Fogolycserét javasolt szerdán az ukrán elnök Moszkvának, hogy elérje Nagyija Szavcsenko ukrán katonai pilótanő kiszabadulását, akit börtönbüntetés fenyeget Oroszországban.

Petro Porosenko ezt egy sajtótájékoztatón vetette fel Ankarában. Ha engem kérdeznek, hogy lehetséges-e a csere, azt mondanám, hogy igen, és erre alkotmányos jogom van – mondta, hozzátéve, hogy eddig semmiféle elfogadható kezdeményezés nem volt az ügyben.

Szavcsenkót azzal vádolják Oroszországban, hogy bűnrészes egy Luganszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet.

A pilótanő akkor szabadságon volt a légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai felkelők ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. A moszkvai hatóságok azt állítják, hogy a pilótanőt orosz területen fogták el.

Szavcsenko viszont a lázadókat vádolja azzal, hogy ők fogták el Kelet-Ukrajnában, s azután kiszolgáltatták Oroszországnak.

Oleg Ljasko, a radikális párt vezetője szerint, Petro Porosenkónak saját magát kellene felajánlani az Oroszországban fogvatartott ukrán pilótanőért cserébe. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.