Génmódosított szúnyogokat vetnének be a zikavírus ellen


Három évig is eltarthat, mire sikerülhet kifejleszteni a zikavírus elleni vakcinát, és az is előfordulhat, hogy ez már túl későn lesz az amerikai kontinensen néhány hete kitört súlyos járvány kezeléséhez – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán a Genfben összegyűlt szakértők ülését követően.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mert becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában jelent meg először.

Marie-Paule Kieny, a WHO egyik igazgatója a zikavírussal foglalkozó kutatás és fejlesztés jelenlegi állását tárgyaló, hétfő óta tartó tanácskozás szerdai ülése után azt mondta, a zikavírus elleni vakcina első klinikai tesztelésére is legalább egy évet kell várni.

A világszervezet közlése szerint jelenleg 18 laboratóriumban foglalkoznak az oltóanyag kifejlesztésével.

A szakértők szerdán arról állapodtak meg, hogy a világszervezetnek három területre kell összpontosítania a zikaláz elleni küzdelemben: a zikavírus, valamint az ugyancsak az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett kórokozók (például a dengue-lázat, valamint a chikungunya-lázat okozó vírus) kiszűrésére alkalmazott módszerek, a szülőkorú nőket védő vakcinák és a vírushordozó szúnyogok elleni eszközök fejlesztésére.

Kieny úgy vélte, a rovarirtásra használt hagyományos, permetező módszerek nem értek el számottevő eredményt a dengue-láz visszaszorítása terén, és ez kérdéseket vet fel a zikavírus terjedésének megállításakor is. A szakértők felvetették az olyan innovatív módszerek, mint a génmódosított szúnyogok bevetésének lehetőségét a járvány megállítására, hozzátették azonban, hogy “rendkívüli szigorral” kellene eljárni az új eszközök értékelése esetén.

mti