Gyűrűzik a doppingbotrány: Sorra buknak le a sportolók Sarapova után


Maria Sarapova korábbi világelső teniszező hétfőn jelentette be, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon. Szervezetében kimutatták azt a meldonium nevezetű szert, amelyet január 1-jével rakott fel a tiltott szerek listájára a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. Azóta sportolók sora bukott le ezzel a szerrel.

Pozitív lett az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncos, Jekatyerina Bobrova doppingtesztje.
A januári kontinensviadalon Bobrova szervezetében meldonium nevű szert mutattak ki, amely január elseje óta szerepel a tiltólistán. Az Eb-n bronzémes lett Bobrova és párja, Dmitrij Szolovjev. A kettős a 2014-es szocsi téli játékokon csapatversenyben lett aranyérmes, míg 2013-ban lett Európa-bajnok.

További két orosz sportoló, két gyorskorcsolyázó bukott le a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniummal.
Ezúttal a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratovról és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikovról derült ki, hogy pozitív eredményt hozott a doppingtesztje. Később Jekatyerina Konsztantinova rövidpályás gyorskorcsolyázóról is kiderült, használta a szert.

A beszámolók szerint a két éve Szocsiban a váltó tagjaként ötkarikás bajnok, a tavalyi vb-n pedig 1500 méteren aranyérmes Jelisztratov emiatt nem vesz részt a Szöulban pénteken kezdődő világbajnokságon, a sprintszámokban remeklő Kulizsnyikov pedig a vk-döntőt hagyja ki. Mindkettőjük esetére igaz, hogy még el kell végezni a B próba elemzését.

Újabb doppingügyekre derült fény a január elsejétől tiltólistán szereplő meldonium nevű anyag kapcsán: szerdán a Grúz Birkózó Szövetség jelentette be, hogy olimpiai ezüstérmes kötöttfogású versenyzője, Davit Modzmanasvili is megbukott az ellenőrzésen.

Pozitív B-tesztet produkált Abeba Aregawi, a női 1500 méter korábbi világbajnoka – jelentette be szerdán az atléta ügynöke.

Egy éven belüli második versenyzőjének lett pozitív a doppingtesztje, mégsem tiltja el a nemzetközi szövetség (UCI) az orosz Katyusa kerékpárcsapatot.
A 39 éves olasz Luca Paolini szervezetében kokain nyomaira bukkantak a tavalyi francia körverseny, a Tour de France során. A 33 éves orosz Eduard Vorganov egy versenyen kívüli doppingtesztje pedig meldonium jelenlétét mutatta ki január közepén.

mti/atv