Moszkva Washingtonnál teszi szóvá az Ukrajnában történteket


Oroszország az Egyesült Államokkal akarja megvitatni a külképviseleteit ért ukrajnai támadásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, az eseteket szóba hozza a John Kerry-vel, az Egyesült Államok külügyminiszterével folytatandó beszélgetésen. Az USA-t Ukrajna kurátorának nevezte, s azt mondta, a kurátornak igen nagy befolyása van arra, mi történik Kijevben, ezért fog erről a washingtoni diplomácia vezetőjével tárgyalni – írja a korrespondent.net.

Lavrov jelezte azt is, Moszkva az európai fővárosok irányába is eljuttatta aggodalmát az ukrajnai cselekmények miatt.

Ukrajnában támadások érték az orosz külképviseleteket. A kijevi nagykövetséget már a hétvégén is megtámadták, s tegnap ismét tojással dobálták meg az épületet, valamint jóddal, piros festékkel csúfították el a kapukat, falakat. Inzultus érte az odesszai és a lembergi konzulátusokat is. A tengerparti kikötővárosban a rendőrségnek könnygázt kellett bevetnie az erőszakos tüntetőkkel szemben.

Lembergben pedig Volodimir Paraszjuk, a botrányhős parlamenti képviselő letépte az orosz zászlót, majd megtaposta és felgyújtotta azt. A külképviselet épületébe is be akart törni, de megfékezték a biztonságiak. Tojásokkal és füstbombákkal randalíroztak a tüntetők.