Összmagyar futsal Budapesten


Kőkemény küzdelmet, magas színvonalú futsalt, megindító pillanatokat és öt év után ismét hazai győzelmet hozott a március 3–5. között Budapesten megrendezett VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK).

A viadalra, amely a kezdetektől fogva a határokon átívelő magyar közösségek erősödését szolgálja, ezúttal tizenhat csapat nevezett, köztük erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai is – írta a Magyar Idők.

„A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szellemisége egyezik Magyarország nemzetpolitikájáéval: olyan lehetőséget teremt, amelynek keretében a magyarországi és határon túli fiatalok találkozni tudnak, megismerhetik egymást, közös élményekben lehet részük, s ezáltal közösséggé formálódnak – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. – Az összetartozás hangulatát a fiatalok itt nemcsak a saját csapatukon belül tapasztalhatják meg, hanem a rendezvény minden egyes résztvevőjével, akikkel – bár más-más országokban laknak – azonos az anyanyelvük és azonosak a gyökereik.”

Noha a játéktér olykor szikrázott a hatalmas ütközésektől, a pályán kívül valóban baráti hangulat uralkodott. Miután a kolozsvári Góbék a Budapesti Corvinus Egyetemmel szemben 4-1-re elveszítették a bronzmeccset, az összecsapás alatt folyamatosan őket biztató erdélyiekből összeállt szurkolótábor elé vonultak, és a jelenlévőkkel közösen elénekelték a székely himnuszt.

A döntőben az addig gólt sem kapó Budapesti Műszaki Egyetem simán, 7-3-ra verte a Debreceni Egyetemet. A BME ezzel véget vetett az erdélyi hegemóniának, ugyanis legutóbb 2010-ben maradt határainkon belül a trófea – akkor is a BME nyert –, azóta pedig csak erdélyiek végeztek az élen. A rendezvényen meghirdetett karitatív kezdeményezés is sikeresen zárult, hiszen a résztvevők többtucatnyi sportszert ajánlottak fel a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum tanulóinak.