Tovább gyűrűzik a határblokád (videó)


Hennagyij Moszkal kormányzó is kiment az ungvári ukrán–szlovák határátkelőhöz, hogy jobb belátásra bírja az ott tüntetőket.

A szlovák rendszámú autók tulajdonosai azok után vették blokád alá az átkelőt, hogy szigorították a kötelező 5 napos tranzit célú átkelés szabályait, s már nem fogadják el a határidő megszegése esetén eddig elfogadott egészségügyi igazolást vagy az autó műszaki meghibásodását alátámasztó papirost. A határidő megszegéséért közel 9 ezer hrivnyás bírságot írnak ki. Ez annyira feldühítette az érintetteket, hogy szerdán délelőtt elzárták a határra vezető utat. Senkit nem engedtek sem be, sem onnan ki.

A kilátástalan és feszültséggel teli helyzetet látva maga a megye kormányzója sietett hozzájuk szerda késő délután. Megpróbálta rábírni a feldühödött embereket, hogy hagyjanak fel a blokáddal, és rendezzék máshogy a problémát. Mára, azaz csütörtökre hivatalába invitálta a demonstrálók megbízottjait és azt ígérte nekik, együtt kidolgoznak egy javaslatot, ami rendezhetné a vitás kérdést. Kijelentette, hogy ő megérti az embereket, de azért mégsem zárhatják le a nemzetközi átkelőre vezető utat.

Mélyen hallgatnak viszont a kárpátaljai parlamenti képviselők, noha annak idején, a kampány során többen is azt ígérték, lobbizni fognak a kötelező 5 napos szabály eltörléséért, de a gyakorlatban semmit sem tettek az ügyért, sőt…

Most mindenesetre vakarhatják a fejüket ők is, mert az elkeseredett emberek azt tervezik, hogy a megye többi átkelőjét is blokád alá veszik, Aknaszlatinánál már sor is került erre.

fotó_mti