Tovább növekedett az amerikai olajtartalék


A várakozásokkal nagyjából azonos mértékben növekedett az amerikai kereskedelmi olajtartalék a múlt héten, és már a negyedik egymást követő héten állt történelmi magasságokban a szintje.

A benzin és a feldolgozott olajtermékek készletállománya viszont a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, és ennek hatására a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára egyaránt megugrott. Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalék szintje 3,88 millió hordóval 521,9 millió hordóra bővült a március 4-én végződött héten. Elemzők 3,86 millió hordós növekedést vártak az előző heti 10,37 millió hordós emelkedés után. Még soha nem fordult elő, hogy az évnek ebben a szakaszában ilyen magas legyen a kereskedelmi olajtartalék szintje.

A benzintartalék nagysága 4,5 millió hordóval 250,5 millió hordóra süllyedt. Szakértők jóval kisebb, 1,5 millió hordónyi csökkenésre számítottak.

A feldolgozott olajtermékek készletállománya 1,1 millió hordóval 162,5 millió hordóra esett vissza, miközben elemzők 0,5 millió hordós csökkenésre számítottak.

Az amerikai olajfinomítókban napi átlagban 15,9 millió hordó kőolajat dolgoztak fel, 59 ezer hordóval többet az előző heti átlagnál. A finomítók kapacitásuk 89,1 százalékán működtek.

Az Egyesült Államok naponta átlag 8,0 millió hordó nyersolajat importált, 244 ezer hordóval kevesebbet az előző hetinél.

Közép-európai idő szerint fél hét körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi szállításra hordónként 37,98 dollárba került, 1 dollár 48 centtel, 4,05 százalékkal drágult. Napi csúcspontján 38,19 dolláron állt a jegyzés.

Ugyanekkor az északi-tengeri Brent könnyűolaj májusi szállításra hordónként (159 liter) 40,95 dollárba került, 1 dollár 30 centtel, 3,28 százalékkal nőtt az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, de napi maximumát 41,09 dolláron ütötte meg.

mti