Várhatóan meghosszabbítják az orosz, illetve oroszbarát személyek elleni uniós szankciókat


Várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt európai uniós szankciókat az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán – közölték nevük elhallgatását kérő illetékesek.

Arról számoltak be, hogy a tárcavezetők hat hónappal kiterjesztik a beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást magukban foglaló büntetőintézkedéseket 146 természetes és 37 jogi személy ellen.

A legutóbbi alkalommal szeptemberben meghosszabbított szankciós listán szerepelt többek közt Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, valamint két védelmi miniszterhelyettes, Arkadij Bakhin és Anatolij Antonov is – írja az MTI.

A friss névsort várhatóan szombaton hozzák nyilvánosságra.

Nem ebbe a szankciócsoportba tartozik az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra célzott gazdasági korlátozó intézkedések sora, amelyeknek a hatályát már decemberben meghosszabbították. Ezen intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Közben, EP képviselők kisebb csoportja személyesen Putyin ellen is szankciókat sürget. Erről IDE kattintva olvashat.