Afrikában 20 millió migráns várakozik, hogy átjöhessen Európába


Macedónia fizet meg a menekültválságban az Európai Unió hibáiért – mondta a Macedónia államfője egy pénteki német lapinterjúban.

Gjorge Ivanov a Bild című napilapban megjelent interjúban kiemelte: „nem ez az első alkalom, hogy az EU cserbenhagyja Macedóniát”. A koszovói háború idején Macedónia 360 ezer menekültet fogadott be, de nem segített senki, ezért most „proaktív” módon reagál, a hadsereggel védi a határt.

Az EU hibái miatt már 25 millió euró közpénzt kellett elkölteni, de Macedónia „egyetlen centet sem” kapott az EU-tól, holott nem EU-tagként védi Európát az EU-tag Görögországtól, amely „már megint kapott 700 millió eurót”, és minden egyebet is megkap, amit csak akar, jóllehet nem végzi el feladatait – fejtette ki Gjorge Ivanov.

„Senkik vagyunk, az EU-ban, Schengenben és a NATO-van sem vagyunk benne”, és „nem akar minket senki”, mégis „mi védjük Európát egy olyan európai országtól, amely hiányosan ellenőrzi a menekülteket, illetve egyszerűen továbbküldi őket” – tette hozzá a macedón elnök.

Hangsúlyozta, hogy a biztonság szempontja háttérbe szorult a menekültválságban, és ha Macedónia „Brüsszelre várt volna”, akkor már régen „elárasztották volna a dzsihadisták”. Németország is „csődöt mondott”, hiszen nem volt hajlandó együttműködni a dzsihadisták kiszűrésében – mondta a macedón elnök.

Németországról szólva kiemelte, hogy Angela Merkel kancellár „humanitárius gesztusával bátorságról tett tanúbizonyságot”, ahhoz viszont senkinek sincs bátorsága, hogy elmondja, mi következik most. „Csak Szudán és Egyiptom között 20 millió migráns várakozik, akik mind át akarnak kelni Európába” – mondta.

Úgy vélte, a menekültválság megmutatta, hogy az EU válsághelyzetben „nem működik”, és a jövőben egyre több tagország hoz majd döntéseket saját hatáskörben.

Forrás: MTI