Az ukrán vezérkar elégedetlen a haditengerészettel


Ukrajna haditengerészetnek ellenőrzése során több szabályszegés és a tömeges dezertálás is felszínre került .

Az Ukrán Védelmi Minisztérium a katonai vezérkarral együtt közösen hozott létre egy munkacsoportot, amely vizsgálat alá vette a haditengerészetet. Erre civil szervezetek nyílt levele adott okot, akik Szergej Hajduk altengernagyot súlyos vádakkal illették. Egyes vádak beigazolódtak. Például az, hogy a vezetőség előnyben részesíti a saját családtagjaikat és közeli környezetét, amikor valamilyen fontos kinevezésről van szó. Például az altengernagy az év elején saját fiát és egy másik tisztet Kanadába küldött egy program keretén belül, ahol fontos követelmény volt az angol nyelv ismerete.

„Őket a haditengerészet kilencezer szolgálói közül választották, ki mint a legméltóbb tengerészeket. Eközben a nyugati féltekére való utazásra egyik legfontosabb feltétel az angol nyelv magas fokú ismerete, miközben Hajduk hadnagy olvasni és írni csak szótárral tud”

írta a Dumszkaja. A tengerészet stábjában szolgál Dmitrij Taran mostohagyermeke is, ami ellenkezik Ukrajna korrupcióellenes törvényeivel.

A munkacsoport azt ajánlotta, hogy haditengerészet vezetői vezessék át más egységekbe gyermekeiket, vagy pedig bocsássák el őket. Megerősítésre került, hogy Hajduk altengernagy 2014 márciusában Ukrajna tengerészeinek személyi aktáit átadták Oroszország különleges szolgálatainak.

Ez valójában akkor történt, amikor megjelentek Oroszország katonái a Krím-félszigeten nem létezett olyan parancs, hogy megsemmisítsék a félszigeten lévő hivatalos iratokat, ami így az orosz katonákhoz kerültek.

Az is kiderült, hogy az SZBU tiltására ellenére 155 ukrán tengerész utazott a Krím-félszigetre üdülni az előző és jelenlegi évben. Az sem elhanyagolható tény, hogy 2015 folyamán 559 tengerész dezertált, és közülük csak 122 találtak meg. Ebben az évben 87 tengerész dezertált és csak 13-at sikerült megtalálni. A tengerészet vezetősége nemcsak hogy nem keresik a dezertőröket, de még a dezertálás tényét is eltitkolta.