Lezsák Sándor a kisebbségi nyelvhasználatról tárgyalt Kijevben


A nemzetiségi nyelvek ukrajnai használatának újraszabályozásáról folytatott megbeszélést pénteken Kijevben Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Okszana Szirojiddal, az ukrán házelnök helyettesével.

A magyar parlament alelnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i kezdetének tiszteletére tartott rendezvényekre érkezett az ukrán fővárosba. A négyszemközti beszélgetést – mint Lezsák Sándor az MTI kijevi tudósítójának a találkozó után elmondta – az ukrán törvényhozás elnökhelyettese kezdeményezte.

Az ukrán fél részéről elhangzott, hogy

a kisebbségi nyelvhasználatot érintő elképzeléseikről készek egyeztetni ukrajnai társadalmi és politikai szervezetekkel kiemelten a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), valamint a magyar parlament azon tagjaival, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak.

Lezsák Sándor a megbeszélésen meghívta ukrán partnerét Lakitelekre. Szirojid a meghívást elfogadta, és várhatóan augusztus végén a műfordítói tábor vendége lesz, ahol előadást is tart a kisebbségi nyelvhasználat ukrajnai helyzetéről.

Az Országgyűlés alelnöke jelezte ukrán partnerének azt a problémát, hogy jelenleg – és már hosszú ideje – nincs Ukrajnának kinevezett nagykövete Budapesten. Szirojid ígéretet tett arra, hogy szorgalmazza a nagykövet mielőbbi kinevezését, egyetértve tárgyalópartnerével abban, hogy ez a helyzet nehézségeket okoz a két ország közötti együttműködés koordinálásában.

Lezsák Sándor a kijevi magyar nagykövetség ünnepi fogadásán mondott beszédében kifejtette véleményét, miszerint mára eltorzult az 1848-49-es forradalom hármas jelszava, a “szabadság, egyenlőség, testvériség”.

“Az egyenlőség létrehozta az iszonyatos kommunista diktatúrát, a testvériség a nácizmust, a liberalizmus pedig iszonyú erővel rombolja a valóságunkat”

– jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy Petőfi “kiterjeszteni akarta a szabadságot, nem pedig kisajátítani”.

Rámutatott arra, hogy míg Európát migránsok árasztják el, eközben Ukrajna fenyegetett állapotban van. Hangsúlyozta: Magyarországnak, mint szomszédos országnak, “elemi érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában, megőrizze függetlenségét, erősödjön és gazdagodjon”.

 

Forrás: MTI