Oroszország és a Nyugat föderalizálná Szíriát


A szíriai helyzet rendezését elérni kívánó országok Szíria föderatív berendezkedésén gondolkodnak széleskörű adminisztratív jogokat adva a régióknak – jelentette diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség pénteken.

A Reuters szerint eléggé komolyan gondolkodnak ezen az elképzelésen. A forrás szerint ezt az ötletet már bemutatták Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának is. Információk szerint Oroszország mellett több nyugati ország is támogatja ezt a tervet.

„Annak érdekében, hogy Szíria területileg egységes maradjon, többféle föderatív berendezkedés létezik, amelyek egy gyenge központi hatalmat és széleskörű autonómiát biztosítanak a régióknak” – nyilatkozta a Reuters forrása, amit egy másik forrás is megerősített. A föderációs berendezkedés nem új keletű történet és erről korábban de Mistura is beszélt, de még Bassár el-Aszad sem zárta ki ennek a lehetőségét. Szíria elnöke úgy gondolja, hogyha erre sor kerül, akkor ezt csak egy népszavazás útján lehet elérni.