Ukrán munkásokkal építtetnék a csokos házakatLassan már ott tart az építőipar, hogy a külföldi munkaerő bevonására kell támaszkodnia a szakemberhiány pótlása miatt – mondta el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László szerint a kormány megfontolhatná a kapuk kinyitását például az Ukrajnából érkező munkások előtt, ugyanis szinte már az ország összes régiójában jelentkeznek a problémák.

Pilisszentiván, 2009. március 12.
Már korábban összeállított elemekbõl helyezik fel az aktív készház tetõrészét. Májusra készül el Pilisszentivánon az elsõ aktív készház, amely több energiát állít elõ, mint amit elhasznál. Az épület negyedével kerül többe, mint egy hagyományos készház. Az aktív házak a mûködésükhöz szükséges energiát is maguk termelik, sõt többletet is elérhetnek, ami visszatáplálható az elektromos hálózatba. A Pilisszentivánon épülõ ház 134 négyzetméter alapterületû, a tetõtérrel együtt. Az aktív ház falaiban 37, a tetõtérben pedig 35 centiméter vastag hõszigetelést építettek be. A ház tetején lévõ 20 négyzetméter napelem termeli meg a ház ellátásához szükséges áramot.
MTI Fotó: Balaton József

Ma már ott tartunk, hogy az ország szinte minden részében, valamennyi építőipari alapszakmában a szükségesnél kevesebb a megfelelő képzettségű munkaerő

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László úgy véli: az idén a kormányzati támogatások bővülése miatt jóval több új lakást építenek majd. Ezért a tavalyi 7600-ról ebben az évben akár 12 ezerre is emelkedhet a magánépítkezések száma. Ez pedig azt vetíti előre, hogy tovább erősödik a kapacitáshiány a kivitelezői szektorban.

Az elnök elmondta: több lehetőség is kínálkozik új szakemberek bevonására. Az egyik az lehetne, ha a kormányzat megnyitná a munkaerőpiacot a külföldiek előtt a hiányszakmában dolgozók számára.

Csak Ukrajnából 3000-8000 szakmunkás érkezhetne így az országba.

Az ilyen szakembereknek pedig lehetővé kellene tenni, hogy a különböző, munkavállalással kapcsolatos engedélyeket egyszerűsített módon szerezhessék be.