Kárpátaljai családokat segít a Karitász


Egy évvel ezelőtt ötszáz olyan kárpátaljai család havi rendszeres támogatását vállalta a Katolikus Karitász, akik valamilyen módon érintve vannak az Ukrajnában zajló háborúban. Ezek a családok minden hónapban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodó szereket tartalmazó csomagot kapnak.

Az elmúlt években kialakult válsághelyzet borzasztó körülményeket teremtett Kárpátalján és Ukrajna egész területén. A munkahelyek megszűnése, a katonai behívók, a közüzemi díjak és az élelmiszerek drágulása, ugyanakkor a bérek változatlansága több ezer családnak okoz mindennapi megélhetési gondokat. A Katolikus Karitász munkatársai március 10-én Kárpátalján jártak, személyes beszámolójukat adjuk közre az ott tapasztaltakról.

A munkácsi Szent Márton Karitász és a kárpátaljai helyi karitászszervezetek számára a Katolikus Karitász egy kisbuszt vásárolt, amelyet március 10-én adtak át Beregszászon. Ezen a napon a magyarországi segélyszervezetek egyeztető fóruma, a Karitatív Tanács Soltész Miklós államtitkár vezetésével első alkalommal tartott kihelyezett ülést Kárpátalján, amelyen a hazai segélyszervezetek mellett a helyi szervezetek képviselői is részt vettek.

A megbeszélésen a szervezetek átadták a januári, élelmiszer-áruházakban szervezett közös gyűjtés eredményét, 7,5 millió forintot, amelyet minden segélyszervezet partnerszervezetén keresztül használ fel rászorulók, gyermekek és betegek támogatására.

A Karitász a gyűjtést kiegészítve a kisbusz megvásárlásával segítette kárpátaljai társszervezeteit. Az autó jelentősen megkönnyíti a környéken az adományok beszerzését és kihordását, a betegek szállítását és az idősek látogatását, segítve így a nehéz helyzetben élő családok folyamatos támogatását.

forrás_magyarkurir.hu