Kijev szerint újabb orosz katonák érkeztek a Donyec-medencébeSúlyosbodtak a harcok a hétvégén a Donyec-medencében. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése szerint újabb katonákat “dobtak át” Oroszországból Ukrajna keleti részébe. Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt nap során hét ukrán katona sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

A hadműveleti parancsokság vasárnapi közleménye szerint több mint 70-szer támadták a felkelők az ukrán hadsereg állásait. A legsúlyosabb helyzet a Donyeck körzetében lévő Avgyijivka településnél alakult ki, ahol akna- és gránátvetők mellett harckocsival is lőttek a lázadók.

A térségben a minszki egyezmény által tiltott nehézfegyvereket is bevetettek, 18 darab, 122 milliméter kaliberű lövedéket is kilőttek az ukrán fegyveres erők állásaira.

A védelmi tárca közleménye szerint a Donyecktől mintegy 30 kilométerre északra fekvő Jaszinuvata településnél észleltek a felderítők egy orosz katonai konvojt, négy csapatszállító teherautót katonákkal – amelyeken összesen 90-en lehettek -, négy teherszállítót járművet, amelyek harckocsikhoz és 120 milliméteres aknavetőkhöz szállítottak lövedékeket, valamint hat BMP-2 típusú gyalogsági harcjárművet. Kijev feltételezése szerint a katonákat a tűzvonalban szolgálók felváltására küldték a Jaszunivata mellett fekvő Avgyijivka településnél.

Az ukrán felderítés szerint ugyanis komoly veszteségeket szenvedtek az ott folyó harcokban a “szakadár-orosz” erők, értesülésük alapján az egyik donyecki kórházba 23 holttestet és 34 sebesültet szállítottak be szombaton Avgyijivka felől.

Ezt az információt a Donyecki Népköztársaság védelmi minisztériuma nem erősítette meg. A DAN donyecki hírügynökség saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy négy fegyveres sebesült meg az elmúlt napban. A lázadó terület védelmi minisztériuma azt közölte, hogy a donyecki térségben több mint egy hete folyó súlyos harcokban legalább 30 ukrán katona esett el és 73 sebesült meg. Eduard Baszurin, a “tárca” szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők titokban temetik el az elesett katonákat.

Vasárnap a donyecki minisztériumnál arról számoltak be, hogy előző nap 200-szor lőtték az ukrán fegyveres erők a megye felkelő ellenőrzésű részét. Jelentésükben – Kijevhez hasonlóan – a Donyeck és az onnan északra fekvő, felkelő ellenőrzésű Horlivka térségéből jelentettek súlyos tűzharcokat. A minisztérium közleménye szerint a két várost összekötő úton lévő jaszunivatai ellenőrző pont környékére az ukrán hadsereg hat harckocsi-lövedéket, 43 darab, 82, illetve 120 milliméteres aknát lőtt ki.mti nyomán