Ukrajnát vizionál Varsóban az ellenzék


A Velencei Bizottság pénteken ismertetett jelentését a szejm elé terjeszti a lengyel kormány, hogy az összes parlamenti párt közös, kompromisszumos álláspontot dolgozzon ki a fennálló alkotmánybírósági válság ügyében – közölte szombat délelőtti sajtóértekezletén Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform utcai tüntetésekre és az Európai Parlament által elfogadandó határozat elkészítésére szólított fel.

Bochenek az után ismertette a lengyel kormány álláspontját, hogy az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete, a Velencei Bizottság pénteken megállapította: az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabály-változások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot, és a taláros testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt.

A kormányszóvivő a Velencei Bizottság elnökének, Gianni Buquicchiónak a pénteki nyilatkozatára utalt, amely szerint a bizottsági jelentés „világosan megállapítja, hogy a fennálló lengyel alkotmánybírósági válságért az előző és a jelenlegi kormány egyaránt felelős”, ezért fontos,

„hogy az összes politikai erő együtt keresse a helyzet konstruktív megoldását”.

Buquicchio nyilatkozata arra vonatkozott, hogy a tavaly októberi parlamenti választások előtt a leköszönő, Polgári Platform (PO) vezette kormány öt új alkotmánybíró megválasztásával megváltoztatta az alkotmánybíróság összetételét úgy, hogy a 15 tagú testület összes tagja PO-jelölt legyen.

Bochenek sajtóértekezletét kommentálva az ellenzéki Nowoczesna (Modern) képviselői rámutattak: a Velencei Bizottság úgy találta, hogy a kormánynak ki kell hirdetnie az alkotmánybíróság szerdai döntését. A vitatott törvénymódosítást

„nem az egész szejm, hanem a PiS fogadta el” –

értékelték – így a Velencei Bizottság véleményének szejmbeli megvitatása nem jelent megoldást. „Az ellenzék számára ezért nincs más kiút, csak az utcai tüntetések” – mondták a Modern képviselői.

Az utcai tüntetéseken való részvételre buzdított a PO elnöke, Grzegorz Schetyna is. Schetyna már pénteken, a 2014-es ukrajnai fordulatra utalva bejelentette: amennyiben az alkotmánybíróság helyzete nem oldódik meg, „a konfliktus az utcára terelődik, és az összes aktivitást utcára kihelyezve, egy varsói Majdanról beszélhetünk majd”. A Modern, a PO valamint más ellenzéki tömörülések kezdeményezésére szombat délben tüntetés kezdődött az alkotmánybíróság varsói épülete előtt.

mti