A kárpátaljaiak fele képtelen fizetni a kommunális szolgáltatásokat


Ukrajna jelenleg nem a legszebb időket éli. Az országban kialakult nehéz gazdasági helyzet jelentős kihatással van az ország lakosaira. Az embereknek szinte már küzdeni kell a túlélésért.

Erről tanúskodik az is, hogy az ukránok többsége képtelen tartani az iramot a gáz, az áram, a víz és egyéb kommunális szolgáltatások árának rohamos növekedésével, főleg úgy, hogy a fizetések szinte alig növekednek. Kárpátalján a januári adatok szerint a kommunális díjak mindössze 54,2 százalékát törlesztették.

Járásokra lebontva a “legjobb” fizetők az Ökörmezői járás lakói, a legtöbben pedig a Volóci járásban élők képtelenek fizetni a rezsit. Statisztikai adatokat tekintve egy átlagos kárpátaljai lakosnak 960 hrivnyát kell fizetnie havonta a rezsire, a minimálbér pedig 1378 hrivnya. Az idei januári tarifák kétszer magasabbak, mint a tavalyiak. A gazdasági helyzet miatt a megye több lakosa a munkáját is elvesztette, ami megint csak megnehezíti a díjak törlesztését.

Január végére a megye lakosai 340 millió hrivnyával tartoztak.

Ha a városokat nézzük, az ungváriak tartozása a legmagasabb, több mint 147 millió hrivnya. Beregszász 10 millió 748 ezerrel, Munkács pedig 68 millió 38 ezerrel tartozik. Ha figyelembe vesszük, hogy az idén tovább emelkednek a díjak, ezek a tartozások is egyre magasabbak lesznek.