A pártja meggyengült, de Merkelt nem győzték le


Bár a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó német kereszténydemokraták érzékeny veszteségeket szenvedtek a vasárnapi tartományi választásokon, ez Angela Merkel kancellár pozícióit és menekültpolitikáját egyelőre nem rendíti meg. A választás igazi győztesei a Zöld párt Baden-Württembergben, és a csalódott tömegek szája íze szerint beszélő, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD).

A Németországban tartott szupervasárnap után a külföldet leginkább az érdekli, milyen jelzést adtak Angela Merkelnek a választók. Merthogy a három tartományban egyszerre tartott választás egy nagymintás közvélemény-kutatásnak, és egy kis népszavazásnak is tekinthető a kancellár menekültpolitikájáról.

Ugyan Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) érzékeny veszteségeket szenvedett, ez a kancellár pozícióit egyelőre nem rendíti meg. Az az érdekes helyzet állt ugyanis elő, hogy a CDU mindhárom tartományban olyan jelöltet állított csatasorba, akik korábban így vagy úgy bírálták Merkel befogadó menekültpolitikáját.

A kereszténydemokrata szavazók jelentős része szemében azonban Merkel nyilvános bírálata nem volt fair, és ez a Merkellel egyetértő CDU-szavazókat részben elbizonytalanította. Merkel menekültpolitikáját sokkal inkább helyeselték a Zöldek és a szociáldemokrata párt politikusai és szavazói. Megfordítva a dolgot: a kancellár menekültügyben soha nem kapott a Zöldektől olyan éles bírálatokat, mint éppen saját pártjától.Ezek a szavazatok tehát – akár a kereszténydemokrata érzelműektől is – most részben a baloldali pártokhoz vándoroltak.

A kancellárt egyelőre semmi nem készteti arra, hogy változtasson eddigi álláspontján a menekültválságban. Eddig is támadta saját pártja és a bajor keresztényszociális testvérpárt (CSU), ezután is fogja. Még ha a CDU most komoly veszteségeket is szenvedett, azt a párton belül is tudják, hogy senki nincs, akit a kereszténydemokraták Merkelen kívül eredménnyel indíthatnának a 2017-es Bundestag-választáson. Merkel pedig meg van győződve arról, hogy az által képviselt megoldás az egyetlen értelmesen járható út Németországnak és az Európai Uniónak. Szinte már mantraszerűen ismételgeti javaslatait az EU külső határainak védelméről, a menekültek és a terhek közös elosztásáról, az embercsempészet elleni fellépésről és a szíriai konfliktus rendezéséről. Ezt fogja tenni a március 17-i uniós csúcson is.

Vs nyomán