Kivonulnak az oroszok Szíriából


Az orosz csapatok nagy része távozik, ami fordulatot hozhat a rendezésben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn utasítást adott a Szíriában hadműveleteket folytató orosz erők fő részének kivonására március 15-ei kezdettel. A döntést megelőzte, hogy az orosz államfő telefonon beszélt Bassár el-Aszad szír elnökkel. Putyin ugyanakkor azt is hozzátete, hogy a latakiai orosz katonai bázis és tartusi kikötőjük továbbra is működni fog – tudta meg az MTI.

Az orosz elnök Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel tartott találkozója után kijelentette, hogy az orosz erők összességében teljesítették a kitűzött célokat, ezért parancsot adott alapvető részüknek a Szíriából való kivonására.
Az elmúlt hónapokban sokszor tették felelőssé az oroszokat a menekültáradatért, mert hivatalosan az Iszlám Állam elleni harcban, de gyakorlatilag a szír kormányerők támogatásaként sokat bombáztak lakott területeket is. Az orosz csapatok terroristák elleni támadássorozata szeptember 30-án indult, hivatalosan a szír államfő felkérésére.

Az orosz védelmi miniszter most azt mondta, hogy a légi csapásokban több mint kétezer terroristát likvidáltak, és 209 olajtermelő, illetve -finomító objektumot pusztítottak el, amely a terroristák kezén volt.

A szír ellenzék egyelőre kivár, hogy mennyire valóságos az orosz elnök elhatározása, vagy csak egy politikai manőver. Diplomáciai források szerint Putyin tájékoztatni fogja döntéséről az amerikai elnököt is, ami alapján Barack Obama is megalapozottabban ítélheti meg az orosz döntést – írja a The Guardian.

Fordulat: Putyin kivonja csapatait Szíriából