Peszkov: alaptalanok a lengyel nemzetvédelmi miniszter vádjai a szmolenszki légikatasztrófa ügyében


Alaptalannak és az objektivitást nélkülözőnek minősítette Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője a lengyel nemzetvédelmi miniszternek azon kijelentését, miszerint a lengyel államfő és további 95 ember halálát okozó 2010-es légikatasztrófa mögött szándékosság állt.

Peszkov kijelentette, hogy a szerencsétlenség körülményei ismertek, és hogy azokat hivatalosan kivizsgálták.
“Ennek alapján ezeket a kijelentéseket alaptalannak, az objektivitást nélkülözőnek kell neveznünk, és azoknak semmi közük sincs ennek a tragédiának a körülményeihez” – mondta a szóvivő.

Vlagyimir Markin, az orosz ügyészség mellett működő nyomozó bizottság szóvivője a Twitteren “nevetségesnek” és “ostobaságnak” nevezte Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kijelentését.

Irina Jarovaja, az orosz állami duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke “pszichológiai terrorizmusnak” bélyegezte a lengyel nemzetvédelmi tárca vezetőjének “felelőtlenül tévképzetes kijelentéseit”.

Jarovaja egy költői kérdésben újságírók előtt azt feszegette, hogy

vajon Macierewicz a pilótákat és a lengyel elnököt tartja-e terroristának a tragédiához vezető hibás döntés (a sűrű ködben végrehajtott leszállás) meghozatala miatt.

Macierewicz nyilatkozata szerint a Lech Kaczynski elnök halálával is járó, 2010. április 10-én bekövetkezett szmolenszki repülőgép-katasztrófa “célja az volt, hogy megfossza Lengyelországot a vezetésétől, amely nemzetünket a függetlenséghez vezette”. A lengyel tárcavezető március 4-én bejelentette, hogy új kormánybizottságot hoznak létre az incidens körülményeinek kivizsgálására.

Az orosz álláspont szerint a kormányközi bizottság az úgy kivizsgálásáról készített 2011-es jelentésében a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tette felelőssé. Ezzel Moszkva a maga részéről tisztázottnak tekinti az ügyet.

MTI