Áprilisban jöhet az új Munkaügyi Kódex


Áprilisban végleges formájában dönthet a parlament az új Munkaügyi Törvénykönyvről. Annak egyes elemeiről már többször is írtunk, de most érdemes ismét összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

Az új Munkaügyi Kódexben szereplő legfontosabb változásokról Pavlo Rozenko szociálpolitikai miniszter tartott tájékoztatót. A nagy nyári melegek idején egyes hivatalokban bevezethetik az egyes dél-európai országokban ismert szieszta fogalmát. Eszerint a kora délutáni órákban akár 2-3 órán át is zárva tarthatnának egyes intézmények, boltok.

Az egyik leglényegesebb változás lehet, hogy

a jelenlegi 24-ről 28 naptári napra módosulna a minimális szabadság ideje.

A próbaidőt pedig a mostani háromról egy hónapra korlátoznák. A munkavállalóknak ezentúl írásos magyarázatot kellene adniuk azoknak, akiket elutasítanak egy hivatalosan meghirdetett állásinterjú után. Ezzel a magyarázzattal pedig az illető akár a bírósághoz is fordulhatna, ha úgy érzi, hátrány érte őt a kiválasztáskor.

A hat évesnél kisebb gyermeket nevelő anyákat nem szabad majd elbocsátani, mint ahogyan az egyedülálló édesanyákat vagy akár édesapákat. A maximum betegszabadság idejét négyről két hónapra csökkentik.

Könnyebbé válik viszont az alkalmazottak kirúgása. Már nemcsak italozásért, kimaradásért vagy lopásért lehet elküldeni az alkalmazottat, hanem azért is, ha munkahelyi titkokat cseveg ki, nem tartja be a munkaköri leírását, vagy mondjuk nem megy el a kötelező orvosi szűrésre.
További érdekesség, hogy az elfogadásra váró új törvénykönyv bevezeti az otthoni munka lehetőségét is egyes irodai feladatkörük esetén.