Formálódik a színes szlovák kormánykoalíció


Egy programprioritásaikról szóló közös javaslat elfogadásával zárult hétfőn későn este az a maratoni tárgyalás, amelyet az új szlovák kormány létrehozására esélyes négy párt – a Robert Fico vezette Irány, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló vezetői még kora délután kezdtek el Pozsonyban.

A javaslat elfogadását a másik három párt vezetőit a pozsonyi kormányhivatalban vendégül látó Robert Fico jelentette be az egyeztetés végén.

A négy párt programprioritásairól szóló javaslatban megfogalmazott célkitűzések lehetnek a leendő új szlovák kormány programjának sarokpontjai. A javaslatot kedden még mind a négy párt elnöksége külön áttekinti, s ezt követően – kedden délután – a négy párt vezetői ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy véglegesítsék azt.

“Elsődlegesen – mivelhogy négy különböző szemlélettel és értékekkel rendelkező szubjektumról van szó – a programjainkban található átfedéseket tekintettük át. Nem találtunk olyan témákat és kérdéseket, amelyek véglegesen elválasztanának egymástól” – idézte Robert Ficónak a maratoni tárgyalást követően mondott szavait a TASR közszolgálati hírügynökség, amely szerint a megbeszélésen nem esett szó személyi kérdésekről, vagyis a leendő kormány összetételéről.

A tárgyaláson részt vevő pártok közti megegyezés egy olyan, színes jobb-bal-nemzeti kormánykoalíció létrejöttét vetíti előre, amelyre az ország eddigi történetében még nem volt példa. Robert Fico 2006-ban megalakított koalíciós kormányában ugyan már megmutatta, hogy képes az SNS-szel is kormányozni, viszont az még nem fordult elő, hogy a korábban kifejezetten magyarellenes politizálást folytató nemzetiek egy magyar vagy a Most-Hidat tekintve egy részben magyar párttal lettek volna egy kabinetben. Ezen ellentét mellett eltörpülni látszik a magát a választások előtt kormányváltó ellenzéki vezérként megjelenítő Radoslav Procházka által vezetett jobboldali konzervatív Háló és a baloldali Irány között lévő ideológiai ellentét.

mti