Jacenyuk frakciója visszaszerezné Janukovics milliárdjait


Arszenyij Jacenyuk pártja, a Népi Front addig fogja blokkolni a parlament szószékét, amíg a képviselők nem kezdenek tárgyalni arról a törvénytervezetről, ami segítene visszaszerezni Viktor Janukovics, Ukrajna korábbi elnökének pénzét.

Erről Tatjana Csernovil, a Népi Front képviselője beszélt.

„Egy elég egyszerű és konkrét kérdéshez érkeztünk. Itt van kétmilliárd dollár, amit a Majdan után foglaltunk le Janukovics és társainak a számláján. Valójában sokkal több pénzről van szó, de még ez az összeg is jelentős az ukrán költségvetés számára. Most mindenki, aki a haza védelmével dicsekszik a gyakorlatban is bizonyíthatja a hazafiasságát és megnyomhat egy gombot a milliárdok visszaszerzésére”

– mondta a képviselő. Csernovil a Batykivscsina, a Szamopomiscs és a Porosenko Blokk egy részét tisztességtelenséggel vádolja. Úgy gondolja, hogy a régi rendszer aktívan lobbizik a jelenlegi képviselőknél és egy részüknek pénzjutalmat is adna, miután leveszik a korlátozásokat.

„Jelenleg nincs ettől fontosabb ebben a parlamentben, mint a Janukovics rendszer által ellopott pénzek visszaszerzése”

– mondta a képviselő. Grojszman házelnök többször is szavazásra bocsátotta a törvénytervezetet, de a képviselők arra hivatkozva, hogy nincs bírósági határozat, ezért elutasították azt.