Kárpátaljai kitüntetettek a nemzeti ünnepen


Az 1848-as forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából magyar állami kitüntetéseket nyújtottak át Kárpátalján.

Az ünnepi eseményre a két kárpátaljai magyar külképviselet közös szervezésében lezajlott fogadáson került sor a Beregszász melletti Makkosjánosiban lévő Helikon Hotelben.

Szalipszki Endre beregszászi és Buhajla József ungvári főkonzul mellett köszöntőt mondott Grezsa István kormánybiztos is, aki kifejtette:

„Úgy az 1848-as, mint az 1956-os forradalmat elveszítettük, mégis nagyon sokat nyertünk a történelmi időben, hisz a mai Magyarország államrendje 1848-ra és 1956-ra alapul.”

A nemzeti ünnep alkalmából Áder János, Magyarország államfője Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozott Demes Lászlónak, a Fornosi Általános Iskola nyugalmazott pedagógusának, Kántor Józsefnek, a Nagydobronyi Középiskola igazgatójának, illetve Király Kálmánnak, a Nevetlenfalui Művészeti Iskola zenetanárának. A betegséggel küzdő Demes László helyett neje vette át a kitüntetést.

Emellett a hagyományoknak megfelelőn Sajtó Díjakat is osztottak. Ezúttal a Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége kapta meg a díjat, de külön még két újságírót is méltattak, Badó Zsoltot és Dmitro Tuzsinszkijt.