Meghökkentő lépésre készül a Gazprom


A Gazprom orosz gázexportőr fel akar melegíteni egy korábbi gázvezeték-építési tervet, amellyel kiépíthetné az Ukrajnát délről elkerülő gáztovábbítási útvonalat. Ha kiiktatják az ukrán tranzitot, akkor minden bizonnyal Magyarországnak is új vezetékeket kell lefektetnie – tudta meg a Napi.hu.

Dél-európai országoknak “udvarol” a Gazprom annak érdekében, hogy kormányaikat és energiaszolgáltatóikat rávegye egy új vezeték közös lefektetésében való részvételre – derül ki a Reuters híréből. Az orosz gázmonopólium mindenáron ki akarja iktatni az ukrán tranzitot, amelyen keresztül Magyarországra is eljuttatja az energiahordozót – írja a portál.

Az előbbi projekt az EU ellenállásán bukott meg, ugyanis Brüsszel az érvényben lévő uniós szabályozás alapján nem engedélyezte, hogy a vezeték és az abban áramló gáz kizárólag egy cég (ez esetben a Gazprom) tulajdonában legyen. A török áramlatot az Ankara és Moszkva között az orosz harci repülőgép lelövése miatt megromlott viszony miatt tették lapátra.

Az orosz cég március elején új kezdeményezéssel állt elő,

nevezetesen az olasz Edison és a görög DEPA energiaszolgáltatókkal közösen fektetne le egy vezetéket a Fekete-tenger fenekére, amely aztán Törökország érintésével Görögországon át Olaszországig vinné a susogó energiahordozót.

A török áramlattól lényegesen eltér a terv, azt ugyanis úgy hirdették meg, hogy a Gazprom elszállítja a gázt a török-görög határra, miközben ezzel egyidejűleg leállítja az ukrán tranzitot.

Az európai országok azután oldják meg a továbbszállítást, ahogy akarják.

További nagy kérdés, hogy a mindössze évi nyolcmilliárd köbméteres gázszállítási kapacitás elegendő lenne-e ahhoz, hogy a projekt az eladott gáz árából visszahozza a befektetési költségeket. A két befuccsolt déli vezetékterv évi 62 milliárd köbméter energiahordozó szállítására képes csőkígyóról szólt.

A Gazprom 2019-ig akar eredményt elérni, mert akkor jár le az ukrán partnereivel kötött hosszú távú gázszállítási megállapodása. Szakértők szerint e cél elérésére egyre halványabb az esélye.

Napi.hu/Karpathir