Ukrajnában virágzik az illegális borostyánbányászat


Ledöbbentette az Automajdan aktivistáit mekkora méreteket öltött az illegális borostyánbányászat a Rovnó és Voliny megye határárán található polisszja (erdő) vidéken.

Az első, ami rögtön szembeötlik, hogy a bányához vezető Kuhitszka Volja településen áthaladó úton drága bányagépek vannak az udvarokon, egyenesen a nyílt ég alatt” – írták az aktivisták honlapjukon.

біля Кухітської Волі одночасно працюють майже 100 мотопомп / АвтоМайдан

Amit a helyszínen láttak az szinte sokkolta az aktivistákat. Egyszerre nagyjából 100 szivattyú dolgozott a helyszínen.

„El tudják képzelni milyen az, amikor egyszerre 100 dízel generátor dolgozik egymás mellett? Március 11-e óta már tudjuk milyen is ez, olyan érzés, mintha a Mad Max forgatásán lennénk”

– jegyzik meg az aktivisták.

Верх цинізму цієї ситуації зрозуміли тоді, коли якоїсь миті помітили... шкільний автобус / АвтоМайдан
Több száz embert láttak bányászni törvénytelenül, és ami a legfőbb, hogy az emberek semmitől sem félnek, és nyugodtan végzik a munkájukat.

„A cinikusság legfelsőbb foka, hogy az iskolai autóbusz is ezen az útvonalon halad gyerekekkel tele, a borostyánbányászok mellett. Csodás példát mutatnak a jövő nemzedékének. Valójában minek is kell az iskola, ha itt bármilyen iskola nélkül egy kis szerencsével napi tízezer hrivnyát is lehet keresni”

– olvasható a beszámolóban.

АвтоМайдан

Az előző évben Porosenko elnök is azzal fenyegetőzött, hogy elutazik a borostyán kitermelőkhöz és megmutatja az országnak kik azok, akik fedezik ezeket a törvényszegőket, de a mai napig még nem váltotta be az ígéretét.

АвтоМайдан