Agyonlőtték a luhanszki felkelők vezetőjének jogi tanácsadóját


Holtan találták szerdán otthonában Dmitrij Kargajevet, a kelet-ukrajnai felkelők Luganszki Népköztársaság vezetőjének, Ihor Plotnickijnak a jogi tanácsadóját – közölték ukrán források a cxid.info luhanszki hírportálra hivatkozva. A hírportál értesülése alapján Plotnickij közeli bizalmasával négy pisztolylövéssel végeztek, egy a fejét érte.

Dmitrij Kargajev 2014 novemberétől Plotnickij hivatalának helyettes vezetője volt, később a luhanszki lázadó vezető kinevezte maga mellé jogi kérdésekben illetékes tanácsadónak – közölte az MTI.

További részletek, beleértve a gyilkosság lehetséges indítékát egyelőre nem kerültek nyilvánosságra.

Közben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziója legfrissebb jelentésében megerősítette, hogy

hétfőn lázadó területről, a Luganszktól mintegy 50 kilométerre északnyugatra fekvő egyik kistelepülés felől lőttek ki páncéltörő gránátokat a frontvonal túloldalán lévő egyik ukrán útellenőrző posztra.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdán szokásos reggeli közleményében folytatódó támadásokról számolt be. A jelentés szerint a felkelők előző nap összesen 42-szer nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira. Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője arról tájékoztatta a sajtót szerdán Kijevben, hogy előző nap hat katona sebesült meg a harcok övezetében. Elmondta, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében két alkalommal közelharc tört ki az ukrán katonák és a lázadók között, előbbiek a támadásokat sikeresen visszaverték.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése közölte, hogy nemrég lőszereket – köztük 120, illetve 122 milliméter kaliberű aknákat – szállító vonatszerelvény futott be Oroszországból Ilovajszkba.

A Donyecki Népköztársaság “védelmi minisztériumának” közleménye szerint kedden a fegyveres erők 210-szer nyitottak tüzet a megye felkelő ellenőrzésű részére.