Az ukránok kétharmada nem támogatja a donbásszi harcokat


Az ukrán lakosok többsége nem támogatja a donbásszi harcokat és úgy gondolja, hogy békés úton kellene rendezni a konfliktust. Erről tanúskodik a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet idei február és március közötti felmérése.

„Arra a kérdésre, hogy mi lenne a legelfogadottabb megoldás a donbásszi konfliktus megoldására, a válaszadók 66,6 százaléka azt válaszolta, hogy a nemzetközi tárgyalások folytatása, amíg azt teljesen meg nem oldják” – nyilatkozta az intézet.

Ezzel egy időben a válaszadók 20,4 százaléka a harcok folytatását támogatja, míg 13 százalékuk nem tudott választ adni. Az ukrán többsége egyben helytelennek tartja az az utat, ahová az ország halad és elégedetlen az ország szociális és társadalmi jövőjével.

78,3 százalékuk szerint a jelenlegi kormány hibás úton halad és csak az emberek 12 százaléka szerint van minden a rendjén.

Az emberek 87,2 százaléka szerint az ország szociálist és gazdasági helyzete rosszabb lett. A válaszadók 33,2 százaléka szerint ezért Jacenyuk miniszterelnök, a 24,2 százalékuk szerint Porosenko elnök, 11 százalékuk szerint pedig a Miniszteri Kabinet a felelős. Összesen 2039 ukrán állampolgár vett részt a felmérésben az ország 110 településén minden régióban.