Európa-bajnok ukrán futó bukott meg doppinggal


A 800 méter korábbi fedett pályás Európa-bajnoka és világbajnoki ezüstérmese, Nataliya Lupu kihagyni kényszerül a portlandi fedett vb-t, mert szervezetében meldoniumot találtak. Mint ismeretes, Maria Sharapova ugyanerre a szerre produkált pozitív tesztet az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Az Ukrán Atlétikai Szövetség szerint Lupu azért lépett vissza a csütörtökön kezdődő világbajnokságtól, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) “aggodalmának adott hangot a meldonium használatát illetően” – írja a hosszabitas.hu.

Nem volt rögtön egyértelmű, hogy Lupu indulási jogát felfüggesztették-e vagy sem, mert sem a WADA, sem a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem válaszolt azonnal, amikor az eset tisztázását kérték tőlük.

Az ukrán szövetség honlapján az atlétanő azt közölte, hogy 15 éven át használta a meldoniumot. Mindezt egészségügyi okokból, orvosi javaslatra tette, mert “bizonyos eltérések mutatkoztak az EKG-ján.” Lupu hozzátette, novemberben abbahagyta a gyógyszer szedését, nagyjából két hónappal az előtt, hogy az felkerült volna a doppinglistára.

“Ennyi idő elég kellett, hogy legyen arra, hogy a szer kiürüljön a szervezetemből a január elsejei határidőig” – mondta.

Lupu mellett négy ország legalább tizenkilenc sportolóját függesztették fel ideiglenesen – akik közt ott van négy olimpiai érmes is, miután pozitív teszteredményt produkáltak meldoniumra.

A WADA szeptemberben jelentette be, hogy be fogják tiltani a meldoniumot, az egykori Szovjetunió utódállamainak népszerű szívgyógyszerét 2016. január 1-től. Döntésüket azzal támasztották alá, hogy bizonyítottá vált a hatóanyag teljesítményfokozó hatása valamint az is, hogy széles körben alkalmazták olyan sportolók is, akiknek egészségügyi állapotuk ezt nem tette szükségessé.