Hajtóvadászat indult a betiltott neonáci csoport után


A Weisse Wölfe Terrorcrew nevű német neonáci csoport betiltásával egy időben országos hajtóvadászat kezdődött a csoport tagjai ellen. A csoport támadásokat tervezett menekültszállások ellen.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter elmondta, hogy a 10 tartomány területére kiterjedő műveletek a csoport 16 vezetője ellen irányultak. A hatóságok ezek során fegyvereket, propagandaanyagokat és számítógépes merevlemezeket koboztak el. Azt egyelőre nem tudni, letartóztattak-e valakit a csoport tagjai közül.

Ma egy olyan szerveződést tiltottunk be, amely az utcára vinné az erőszakos konfliktusokat. A betiltás egyértelmű és erőteljes jelzés a szélsőjobboldal felé, és fontos eszköze a gyűlöletkeltés elleni harcnak Németországban

– mondta a belügyi tárca vezetője Berlinben.

“Azt mondom a szélsőjobb aktivistáinak: az állam figyel titeket. Fellépünk ellenetek, méghozzá eltökéltséggel és szigorral” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere.

A belügyminiszter szerint a mintegy 25 fős kemény maggal rendelkező Weisse Wölfe Terrorcrew (WWT) az erőszaktól sem riadt vissza, ha a rendőrökről vagy politikai ellenfeleiről volt szó, és migránsszállások elleni támadásokat tervezett.

Az elmúlt hónapokban Németország-szerte nagyon megszaporodtak a menekültszállások és migránsok elleni támadások, a hatóságok több szélsőjobboldali csoport betiltásával torolták meg az akciókat.

A WWT-t a Weisse Wölfe nevű jobboldali rockbanda rajongói alapították 2008-ban. A betiltás a csoport esetleges utódszervezeteire is vonatkozik – írta az MTI.