Közvélemény kutatás: Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással

orosz_ukran

Az ukránok többsége (63%) szerint Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással, míg az oroszok 65 százaléka épp az ellenkező véleményen van – derült ki a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) és a moszkvai Levada Center közvélemény-kutató intézet által készített felméréséből.

A megkérdezettek 63 százaléka értett egyet azzal, hogy Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással. 18 százalék nem értett ezzel egyet, míg 19 százalék nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani a kérdésben”

– ismertette a felmérés eredményét az UNIAN Hírszolgálat.

A felmérést készítők megjegyezték, hogy a megkérdezett oroszok többsége nem ismerik el, hogy háború van a két ország közözött. A válaszadók mindössze 25 százaléka értett egyet azzal, hogy Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással, 65 százalék ellenkező véleményen volt, 11 százalék nem akart véleményt mondani.Az ukránok álláspontja gyakorlatilag nem változott a legutóbbi, 2014-es felmérés óta. Az oroszok többsége szerint nincsenek orosz katonai alakulatok Ukrajnában, így nincs is fegyveres konfliktus a két ország között. Az ukránok túlnyomó többsége meg van győződve arról, hogy az orosz reguláris erők harcolnak Kelet-Ukrajnában, amiből az következik, hogy Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással.

A felmérést az intézet február 5. és 16. között végezte véletlenszerű mintán, telefonos megkeresés útján. A felmérésben 2020, 18 év feletti ukrán állampolgár vett részt az ország minden régiójából, beleértve a felkelők által ellenőrzött Donyeck megyét. Kivételt képez ez alól Luganszk megye megszállt területei és a Krím félsziget.

Az összehasonlításhoz a Levada Center közvélemény-kutató intézet január 22. és 25. között végezett felmérését vették alapul, amelyben 1600 18 év feletti orosz állampolgár vett részt az ország 48 régiójából.

A felmérés hibahatára legfeljebb 3,4 százalék.