Közvélemény kutatás: Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással


Az ukránok többsége (63%) szerint Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással, míg az oroszok 65 százaléka épp az ellenkező véleményen van – derült ki a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) és a moszkvai Levada Center közvélemény-kutató intézet által készített felméréséből.

A megkérdezettek 63 százaléka értett egyet azzal, hogy Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással. 18 százalék nem értett ezzel egyet, míg 19 százalék nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani a kérdésben”

– ismertette a felmérés eredményét az UNIAN Hírszolgálat.

A felmérést készítők megjegyezték, hogy a megkérdezett oroszok többsége nem ismerik el, hogy háború van a két ország közözött. A válaszadók mindössze 25 százaléka értett egyet azzal, hogy Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással, 65 százalék ellenkező véleményen volt, 11 százalék nem akart véleményt mondani.

Az ukránok álláspontja gyakorlatilag nem változott a legutóbbi, 2014-es felmérés óta. Az oroszok többsége szerint nincsenek orosz katonai alakulatok Ukrajnában, így nincs is fegyveres konfliktus a két ország között. Az ukránok túlnyomó többsége meg van győződve arról, hogy az orosz reguláris erők harcolnak Kelet-Ukrajnában, amiből az következik, hogy Ukrajna és Oroszország háborúban áll egymással.

A felmérést az intézet február 5. és 16. között végezte véletlenszerű mintán, telefonos megkeresés útján. A felmérésben 2020, 18 év feletti ukrán állampolgár vett részt az ország minden régiójából, beleértve a felkelők által ellenőrzött Donyeck megyét. Kivételt képez ez alól Luganszk megye megszállt területei és a Krím félsziget.

Az összehasonlításhoz a Levada Center közvélemény-kutató intézet január 22. és 25. között végezett felmérését vették alapul, amelyben 1600 18 év feletti orosz állampolgár vett részt az ország 48 régiójából.

A felmérés hibahatára legfeljebb 3,4 százalék.