Magyarbarát kormánya lehet Szlovákiának


Az új szlovák kormány prioritásként kezeli a magyar nyelv ügyét. Robert Fico pártja, a Smer (Irány a Szociáldemokráciáért) nem tudta megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget, így koalícióba kényszerült többek között a Bugár Béla vezette magyar-szlovák vegyespárttal is.

Bugár Béla, a Most-Híd elnökének javaslatára a megszületőben lévő új szlovák kormány prioritásként kezeli a magyar kisiskolás ügyét és a magyarlakta települések kétnyelvűségét.

A pozsonyi Új Szó beszámolója szerint Ficoék főbb prioritásai a következőek:

A külpolitikában marad a kontinuitás, az euroatlanti orientáció. Aktualizálják az ország biztonsági és védelmi stratégiáját. Nyílt kormányzást vezetnek be. Bevezetik a közpénzekért viselt személyes felelősséget, és kitiltják az állami közbeszerzésekből a fiktív cégeket valamint nemzeti légitársaságot hoznak létre.
Ezek a magyar prioritások

A magyar kisebbség megsegítése érdekében létrehozzák az állami Kisebbségi Alapot, amely a kisebbségek finanszírozását fogja szolgálni. Átértékelik a szlovák nyelvoktatás módszertanát a magyar iskolákban. A vegyesen lakott területeken nem szűnnek meg a kisiskolák, és előrelépés várható a kétnyelvűség terén is – jegyzi meg a pozsonyi lap.

A felvidéki Magyar Közösség Párta “árulásnak” minősítette a Most-Híd kormányra lépését.

(Újszó, Paraméter)