Merkel: nem lesznek kötelező kvóták


Örülhetnek a V4-ek, és szomorkodhatnak a török EU-csatlakozás hívei Angela Merkel Bundestagban tartott sajtótájékoztatója után.

A Bundestagban állt ki sajtótájékoztatóra Angela Merkel német kancellár. Az Open Europe tudósítása szerint Merkel azt mondja, a holnapi EU-csúcson a törökországból átveendő szír menekültek átvételére nem fognak kötelező kvótákat javasolni, hanem önkéntes kvótákat – ezt követelte egyébként a V4 élén Orbán Viktorral is – írja a hvg.hu.

A rendszer, amit március 8-án terjesztett elő az EU, de a tagállamok vitája miatt végül nem jutott el a szavazásig a dolog, úgy állna fel, hogy Törökország átvenné az EU-ba illegálisan érkezett menekülteket, majd helyette átvenne egy török táborban lévő, átvilágított, biztonsági szempontból is megfelelő szír menekültet. A tárgyalások azért is szakadtak meg, mert a V4-ek elfogadhatatlannak tartották a kötelező kvótákat, míg Matteo Renzi a török demokratikus és alapjogi helyzet miatt háborodott fel – napokkal előtte a török állam egyszerűen átvette az irányítást egy ellenzéki újság felett.

Merkel és pártja azóta vereséget szenvedettr háromból kettő német tartományban, a macedóniai helyzet egyre rosszabb, az görög-macedón határon rekedt ezrek közül egyre többen próbálnak meg átkelni a megduzzadt határfolyón, amelybe már többen belefulladtak – írta a hvg.

Merkel arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzet nem maradhat így Európában és Görögországban. Csak úgy lehet megoldást találni, ha megállítjuk az illegális migrációt. A NATO-hadműveletnek fel kell állnia, azaz a NATO-nak össze kell tudnia szednie az embercsempész hajókat és a menekülteket a török vízeken. Törökország vállalja, hogy visszaveszi az összes menekültet, amire eddig nem volt hajlandó. A cél a terhek igazságos elosztása.

Rossz híreket közölt viszont a német kancellár a török EU-csatlakozás híveinek. Még nagyon sokat kell ezért tennie, mondta Merkel virágnyelven ki, hogy még sok a megoldandó probléma. Sok tagállam ellenzi a csatlakozást, a kritériumokat teljesíteni kell. A vízumeljárást három hónapra akarják felgyorsítani.

Még rengeteg jogi és politikai kérdést kell tisztázni. “De mit mond az EU-ról, ha nem tudja megoldani a menekültek igazaágos elosztását?” tesz fel a kérdést Merkel.