Tetőzött a belpolitikai válság


Az ukrán belpolitikai válságból továbbra sem látni a kiutat, a felek nem hajlandóak a kompromisszumra. Ezt a véleményt Jaroszlav Makitra kijevi elemző fogalmazta meg.

Úgy látja, a kialakult súlyos helyzet ellenére a korábbi koalíciós társak közül egyik sem akar engedni, minden érintett fél szeretne jól kijönni ebből a szorult helyzetből, babérokra vágyik, ami kivitelezhetetlen. A politológus szerint

a válság elérte a csúcspontját, a megoldási készség nem látszik senki részéről, ezért Ukrajna újabb nehéz, válságos időszakra számíthat.

Mint az ismert, Arszenyij Jacenyuk kormányát a rendelkezésre álló törvényi lehetőségekkel nem sikerült megbuktatnia a parlamentnek, önszántából pedig nem hajlandó lemondani a kormányfő. Hiába győzködi erről Petro Porosenko elnök és a Nyugat. A koalíciós többség széthullott.

Elviekben, ha harminc napig nem alakul új koalíciós többség, az államfőnek joga van feloszlatni a törvényhozást és új választásokat kezdeményezni.

Azonban az előrehozott választások nem kedveznének Porosenko pártjának, ezt jól tudja Jacenyuk is, azért ragaszkodik görcsösen posztjához, mert tudja, az elnök nem megy bele könnyen a Legfelsőbb Tanács feloszlatásába.