Elítéli a Jobbik az újabb kárpátaljai magyarellenes provokációt


Számos kárpátaljai szervezet, köztük a KMKSZ és az UMDSZ, kárpátaljai kormányzója és a kárpátaljai közgyűlés is elítéli a hétvégi magyarellenes támadásokat. Az ügyben az ukrán hatóságok nyomozást rendeltek el. Anyaországi pártok közül eddig csupán a Jobbik Magyarországért Mozgalom adott hangot tiltakozásának.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a leghatározottabban elítéli az ukrán soviniszták újabb magyarellenes provokációját. Szégyenletesnek tartjuk, hogy

az Európába tartó Ukrajnában továbbra is nyíltan és büntetlenül lehet kísérletet tenni a nemzetiségek megfélemlítésére.

A Jobbik álláspontja régóta határozott és következetes: Ukrajnát csak úgy szabad továbbengedni az euroatlanti integráció útján, ha ennek feltétele lesz az őshonos nemzeti közösségek, köztük a magyarság helyzetének rendezése, jogaik legszélesebb biztosítása, ezáltal pedig a kárpátaljai ruszin–magyar autonómia megteremtése.

A Jobbik elismeri és támogatja azokat az anyagi erőfeszítéseket, amelyekkel a magyar kormány a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar közösséget segíti.

Ugyanakkor elvárjuk, hogy a magyar diplomáciai is legyen ilyen határozott, követelje Porosenko elnöktől a magyarságnak tett választási ígéretei betartását, és azt, hogy egyértelműen lépjen fel a magyarellenes szervezetekkel, személyekkel és rendezvényekkel szemben

– olvashatjuk Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnökének közleményében.