Iszonyú sokba került Putyinnak a szíriai hadjárat


Akár 650 millió dollárba is kerülhetett Oroszországnak a szíriai hadjárat. Az oroszok úgy vonulnak ki, hogy közben nem is nagyon hagyják el az országot.

Amerikai becslések szerint akár 650 millió dollárt (390 milliárd forintot) is felemészthetett a szíriai háború az orosz költségvetésből – tudatta a kamaraonline.hu. Orosz források ennél jóval szerényebb összegről számolnak be, „legfeljebb” 400-420 millió dollárra teszik a tavaly szeptember 30-án kezdődött, és az orosz államfő parancsára március 14-én véget ért katonai akciókat. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint például az összköltség 38 milliárd rubel (140 milliárd forin) volt, ám erre Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő úgy reagált:

fogalma sincs, honnan vették az adatokat.

Abban viszont mind az amerikai, mind az orosz elemzők egyetértenek, hogy az orosz kivonulás körül sok a kérdőjel. Az biztos, hogy Moszkva két szuper felszereltségű bázist épített ki, amelyről a hírek szerint nem is rendel haza minden repülőt, s így a bázisokon marad a technikai személyzet, illetve az objektumok őrzésére a katonák.

Ugyancsak Szíriában hagyják az a legmodernebb rakétaelhárító rendszert, amelyet azt követően telepítettek, hogy egy török vadászgép lelőtt egy orosz bombázót, amely a bevetésről tért vissza, és megsértette a török légteret.

Abban is mindenki egyetért, hogy Moszkva számára a nem egészen fél éves misszió kitűnő terep volt legmodernebb hadi technika élesben történő kipróbálására – többek között száz szárnyas rakétát is kilőttek, és a SZU-34-es vadászbombázók is ebben a háborúban debütáltak.

Közben Kun Miklós történész szerint, háttéralkuk állhatnak amögött, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn hirtelen utasítást adott a Szíriában hadműveleteket folytató orosz erők fő részének kivonására.

A szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán azt mondta:

van igazság azokban a kritikákban, amelyek szerint rengeteg pénzbe és hatalmas erőfeszítésbe került Oroszországnak a beavatkozás, eredménye azonban nem nagyon volt.

A hadműveletek költsége napi mintegy 2,5 millió dollárra rúgott – tette hozzá.

mti/kamaraonline