Már most kiszivárgott a nagy EU-török-tervezet


Szerda este egyeztettek az EU 28 tagállamának uniós nagykövetei és Donald Tusk emberei, és az egyeztetésen egy háromoldalas megállapodás-tervezetet is átbeszéltek. Ez lényegében a Törökország és az EU között létrejövő migrációs megállapodás fő elemeit tartalmazta – írja a Peter Spiegel, a Financial Times Brussels Blogjában.

Ez a kiszivárgott háromoldalas dokumentum képezi az csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozó alapjait. A török-uniós csúcs célja, hogy létrejöjjön Ankarával a megállapodás a menekültek ügyében. A Financial Times elérhetővé is tette a tervezetet (pdf-ben itt elérhető) – tudatta a portfolio.hu.

A dokumentum kimondja többek között, hogy

-Március 7-én Törökország elfogadta, hogy elfogadja a bevándorlók gyors visszafogadását, akik nem szorulnak nemzetközi védelemre és akik Törökországból léptek be Görögországba.
-Visszafogadja az összes olyan illegális bevándorlót, akiket a török vizeken találnak meg. Az FT értékelése szerint ez a két pont Angela Merkel német kancellár két fontos követelése volt.
-További határozott erőfeszítésekre van szükség mind Törökország, mind az Európai Unió részéről.
-Meg kell törni az embercsempészek üzleti modelljét.
-Megállapodtak a felek arról, hogy véget kell vetni az illegális bevándorlásnak, amely Törökország felől érkezik Európába. Ennek érdekében új lépéseket terveznek.
-Az új intézkedések között szerepel, hogy minden új illegális menekültet visszaküldenek Törökországba. Ez átmeneti és rendkívüli intézkedés, azonban fontos az emberi sorsok védelme érdekében és a közrend helyreállítása miatt. Az FT értékelése szerint ez a megállapodás-tervezet leginkább aggályos pontja jogilag. Ezzel ugyanis gyakorlatilag mindenkit kiutasítanak, ami menedéket keresne az EU-ban, a Genfi Egyezmény értelmében azonban ezt nem lehetne megtenni.
-A menedékkérelmeket a görög hatóságok regisztrálják, akik nem adnak be kérelmet, vagy akiknek a kérelme nem megalapozott, azok visszakerülnek Törökországba.

-Az EU tehát úgy igyekszik megoldani a problémát, hogy a Görögországba beérkező menekültek kérelmét a görög hatóságok helyben elbírálják, azonban mivel addigra Törökország biztonságos harmadik országnak fog számítani, ezért a benyújtott kérelmeket el fogják utasítani.
-Kétoldalú megállapodásokat szükséges kötni, hogy a török illetékesek részt vegyenek a munkában a görög szigeteken. Ennek költségeit az EU állja. Vagyis a bírólórendszert és intézményrendszert is át akarják alakítani.

-A megállapodás-tervezet másik fontos eleme, hogy az EU átvesz annyi szír menekültet, ahányat korábban Törökország visszavesz az EU-tól. Ezzel az illegális keretek felől a legális keretek közé igyekeznek terelni a bevándorlást. Ez az intézkedés azt üzeni a szír menekülteknek: nem érdemes felszállni a csempészek hajójára, inkább regisztrálni kell Törökországban és az EU átvételében bízni. Vagyis ez az intézkedés nem a szír menekültek EU-ba lépésének csökkentését célozza.
-Ennek a mechanizmusnak a részleteit azonban még nem dolgozták ki.
-Fontos megjegyzés a dokumentumból, hogy az átvétel során azon menekülteket részesítik előnyben, akik korábban nem próbáltak meg illegális úton belépni az EU-ba.

Ahhoz azonban, hogy az egész átvételi rendszer működőképes legyen, szükség van az uniós tagállamok befogadási hajlamára. Itt az FT azonban emlékeztet a kelet-közép-európai országok ellenállására.