Moszkal elítélte az ukrán nacionalisták gyűlölködését


Kárpátalja kormányzója nyilatkozatban ítélte el az ukrán szélsőségesen nacionalisták magyarellenes kirohanását. Mint arról portálunk is beszámolt, a Kárpát-Ukrajna megalakulását ünneplők egy csoportja fáklyás felvonulást tartott Ungvár utcáin az elmúlt vasárnap.

A Petőfi-szoborhoz érve uszító, gyalázkodó szavakat skandáltak a magyarokra nézve. A március 15-i szabadságharcos ünnepségen is akadt egy maroknyi csoport, akik a távolból, bekiabálásokkal szerették volna megzavarni az emlékezést Ungváron.

A radikálisok magyarellenes megnyilvánulásait elítélte a KMKSZ is. A történtekre nyilatkozatban reagált Kárpátalja közigazgatási vezetője is. Hennagyij Moszkal mélyen elítélte a nacionalisták civilizálatlan megnyilvánulását, emlékeztetett, hogy a masírozók nagy része nem is itteni, hanem a hágón túlról érkezett, és fontosnak tartotta leszögezni, hogy a kárpátaljai emberek egyáltalán nem osztják ezeket a nézeteket. Közleményében az áll, hogy

az incidens joggal háborította fel a magyarokat, de leszögezi, „nemcsak őket, hanem Kárpátalja többi lakosát is”.

Az ilyen viselkedés megengedhetetlen a civilizált társadalomban, megalázza Kárpátalját, és Ukrajnát is távolabb viszi Európától, fogalmazza meg Moszkal. Kitér arra is, hogy ugyan a történelmi múlt olykor nehéz a szomszédos országok viszonyában, de ezen mindenkinek túl kell lépnie, mert az ukránok egy civilizált európai társadalomban kívánnak élni, ahol nemzetiségek közötti megértés és tolerancia uralkodik. Megjegyzi, sajnálatos módon mindenhol akad egy kis csoport, akik ellenségeskedést akarnak szítani, de ők jelentéktelenek.

A történtek ma témául szolgáltak a Kárpátaljai Megyei Tanács közgyűlésén is. A KMKSZ frakciója tiltakozását fejezte ki a nacionalisták viselkedése miatt, és arra kérték az illetékes szerveket, kezdjenek nyomozásba a felelősök kézre kerítése érdekében. Az ülésszakon jelen lévő Volodimir Janko, a megye ügyésze reagált is. Elmondta,

már megkezdték az eljárást, s ők, valamint a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) is rendelkezik bizonyítékokkal arra vonatkozólag, hogy felelősségre vonják a nemzetiségi viszályt keltőket.