Népírtással vádolhatják meg az Iszlám Államot

U.S. Secretary of State John Kerry gestures as he asks a reporter to repeat a question during a news conference with Indian Foreign Minister Salman Khurshid (not pictured) at Hyderabad House in New Delhi, India June 24, 2013. REUTERS/Jacquelyn Martin/Pool (INDIA - Tags: POLITICS)

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtöki értesülések szerint népirtással vádolja majd meg az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet.

Kerry a keresztények, a jazidi kisebbség, illetve a síiták ellen elkövetett módszeres mészárlásokat fogja népirtásnak minősíteni. Az amerikai kongresszus tavaly felszólította a külügyi tárca vezetőjét, hogy foglaljon állást a dzsihadisták által elkövetett tömeges erőszakcselekmények kérdésében.

A kongresszusban többségben lévő republikánusok szorgalmazzák, hogy a kormányzat minősítse népirtásnak az Iszlám Állam által elkövetett bűnöket.

A képviselőház a héten határozatot is elfogadott arról, hogy a terrorszervezet az ellenőrzése alatt álló területeken népirtást, háborús és emberiesség elleni bűnöket követ el vallási és etnikai kisebbségek ellen.

Az amerikai kormányzat legutóbb 2004-ben, a nyugat-szudáni Dárfúrban elkövetett atrocitásokat nyilvánította népirtásnak, a kartúmi kormányzatot téve felelőssé azért.mti