Népírtással vádolhatják meg az Iszlám ÁllamotJohn Kerry amerikai külügyminiszter csütörtöki értesülések szerint népirtással vádolja majd meg az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet.

U.S. Secretary of State John Kerry gestures as he asks a reporter to repeat a question during a news conference with Indian Foreign Minister Salman Khurshid (not pictured) at Hyderabad House in New Delhi, India June 24, 2013. REUTERS/Jacquelyn Martin/Pool (INDIA - Tags: POLITICS)

Kerry a keresztények, a jazidi kisebbség, illetve a síiták ellen elkövetett módszeres mészárlásokat fogja népirtásnak minősíteni. Az amerikai kongresszus tavaly felszólította a külügyi tárca vezetőjét, hogy foglaljon állást a dzsihadisták által elkövetett tömeges erőszakcselekmények kérdésében.

A kongresszusban többségben lévő republikánusok szorgalmazzák, hogy a kormányzat minősítse népirtásnak az Iszlám Állam által elkövetett bűnöket.

A képviselőház a héten határozatot is elfogadott arról, hogy a terrorszervezet az ellenőrzése alatt álló területeken népirtást, háborús és emberiesség elleni bűnöket követ el vallási és etnikai kisebbségek ellen.

Az amerikai kormányzat legutóbb 2004-ben, a nyugat-szudáni Dárfúrban elkövetett atrocitásokat nyilvánította népirtásnak, a kartúmi kormányzatot téve felelőssé azért.

mti